Friday, 9 August 2013

Makna Illah

Assalamualaikum kepada para pembaca sekalian. Semoga dirahmati Allah selalu. Lama sudah perantau tidak menukilkan sesuatu didalam blog perantau ini. Sekarang ini pun sudah penghujung ramadan. Semoga kita semua berjaya menjalani ibadah puasa.

La illaha illallah

Kali ini perantau ingin menyentuh mengenai suatu kalimat suci, agung dan kalimat yang paling banyak memberikan kesan kepada ketamadunan manusia sejagat. Suatu kalimat yang amat hebat jika ditelurusi dengan mendalam. Suatu kalimat yang berjaya merubah kehidupan umat manusia beribu ribu tahun lamanya. Kalimat yang menyentuh dan menembusi jiwa dan jasad manusia.

Atau dalam bahasa mudah kalimah tauhid La illa ha illallah

Perantau tidak bercadang untuk membahaskan kesemua perkataan dalam kalimah tauhid itu. Perantau hanya ingin menyentuh mengenai perkataan "illah".

Kebiasaanya perkataan "illah" ini diterjemahkan kedalam bahasa melayu sebagai TUHAN, atau pun God dalam bahasa inggeris. Jadi maksud kalimah tauhid itu membawa erti, TIADA TUHAN SELAIN ALLAH.

Mari kita membahaskan perkataan "illah" ini melebihi skop yang biasa kita guna pakai(TUHAN)

Kenapa kalimah illah yang digunakan? Kenapa bukan rab? sedangkan rab juga membawa erti yang sama yakni TUHAN? Kenapa?

Jadi sudah semestinya perkataan "illah" ini begitu istimewa sehinggakan ia menjadi sebahagian dari kalimah tauhid yang agung itu.

Illah, selain dari ertinya TUHAN juga membawa erti sesembahan/perkara yang disembah/sesuatu yang disembah

Jika ingin diperbahaskan maksud illah dari segi linguistik, memang akan membazirkan masa. Dan perantau tidak bercadangan untuk membawa pembaca kepada perbahasan yang membazirkan masa.
Jadi, apa yang ada di sebalik perkataan illah ini? Apa kah kandungan illah itu?

Apabila kita memahami kandungan sesuatu perkara, sudah semestinya kita akan lebih menghayati kalimah ini. InsyaAllah.

Empat kesimpulan yang dapat Perantau kongsi mengenai kandungan perkataan illah

YANG PERTAMA

Merasa tenang terhadap sesuatu

" Sesungguhnya orang-orang yang tidak mengharapkan (tidak percaya akan) pertemuan dengan Kami, dan merasa puas dengan kehidupan dunia serta merasa tenteram dengan kehidupan itu dan orang-orang yang melalaikan ayat-ayat Kami, "(Surah Yunus:7)

Seperti yang dinyatakan dalam ayat Quran diatas, illah mengandungi maksud merasakan tenang terhadap sesuatu. Adakah ada perkara yang boleh membuatkan manusia itu merasa tenang?

Suatu contoh yang perantau ingin bawakan ialah, duit. Berapa ramai manusia yang merasakan tenang apabila melihat duit, atau merasa tenang apabila memikirkan tentang duit. Tidak dinafikan, manusia pada hari ini bekerja bertungkus lumus, membuat apa sahaja untuk mendapatkan duit yang banyak. Sama sahaja, di timur dibarat apatah lagi. Pada mereka, duit mampu memberikan ketenangan dan kepuasan sebagai mana yang dinyatakan dalam ayat Quran diatas. Bagaimana manusia merasa tenteram dengan kehidupan dunia.
Ada banyak lagi contoh yang boleh perantau huraikan, namun, ia akan membazirkan masa. Antara contohnya ialah harta, wanita, pangkat, darjat, kedudukan.

berapa ramai yang merasa tenang dengan pangkatnya? Sedangkan Nabi SAW sendiri yang dikurniakan pangkat Nabi pun merasa gelisah dek kerana amanah yang dipikul baginda amat besar.

Kita lihat pula contoh pada ayat ini;

"Dan Kami seberangkan Bani Israil ke seberang lautan itu, maka setelah mereka sampai kepada suatu kaum yang tetap menyembah berhala mereka, Bani lsrail berkata: "Hai Musa. buatlah untuk kami sebuah tuhan (berhala) sebagaimana mereka mempunyai beberapa tuhan (berhala)." Musa menjawab: "Sesungguh-nya kamu ini adalah kaum yang tidak mengetahui (sifat-sifat Tuhan)."
(Al Araf:138)

Bagaimana kisah kaum Nabi Musa as yang sudah diselamatkan Allah dari bencana Firaun, mereka tetap menginginkan berhala untuk disembah selain dari Allah. Kenapa? Mereka merasa tenang menyembah berhala itu. Alangkah zalimnya mereka pada diri sendiri.

Hari ini berhala berhala bukan lagi dalam bentuk patung, tetapi bentuk duit, pangkat, derajat, kemasyhuran.
Bagaimana ketenangan orang beriman?

Orang beriman pula hanya akan tenang/tenteram apabila dia mengingati Penciptanya. Sebagaimana firman Allah SWT:

 (yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram. (Ar-Rad: 28)

Apa kata kita muhasabah sebentar diri kita. Apakah kita merasa tenang terhadap sesuatu yang lain selain dari Allah? Hati hati, mungkin perkara itu yang kita sembah. Bahkan sampai kepada men"tuhan"kan perkara itu.

Realiti umat pada hari ini, ramai yang menyembah duit, kemewahan dunia...bahkan wanita...

Carilah ketenangan dalam apa yang kamu sembah...yakni Allah...

YANG KEDUA

Merasa selamat/berlindung/ditolong dengan sesuatu

"Dan bahwasanya ada beberapa orang laki-laki di antara manusia meminta perlindungan kepada beberapa laki-laki di antara jin, maka jin-jin itu menambah bagi mereka dosa dan kesalahan."
 (Al Jin: 6)

Bagaimanakah yang dikatakan merasakan selamat dengan sesuatu? Sebagaimana yang dinyatakan dalam ayat di atas, ada di antara orang-orang Arab bila mereka melintasi tempat yang sunyi, maka mereka minta perlindungan kepada jin yang mereka anggap kuasa di tempat itu. Mari kita melihat kepada skop yang lebih luas dari jin. Skop yang menjadi realiti umat pada hari ini. Contoh yang sama seperti yang pertama tadi, yakni duit.

Ada manusia, yang merasakan dengan adanya duit yang banyak, adanya duit yang bertimbun timbun mampu memberikan perlindungan kepadanya. Di anggapnya duit itu mampu memberikan keselamatan. Di anggapanya duit itu mampu memberi keselamatan. Dianggapnya duit itulah pelindungnya selain dari Allah.

Mereka mengambil sembahan-sembahan selain Allah, agar mereka mendapat pertolongan. (Yasin:74)

Inilah arti perkataan illah yang kedua.

Ada pula orang yang beranggapan bahawa pangkat yang tinggi mampu memberikan keselamatan  dan perlindungan kepadanya. Ada yang beranggapan bahawa rumah yang besar dilengkapi dengan CCTV, pengawal keselamatan mampu memberikan keselamatan dan perlindungan kepadanya. Ini semua adalah anggapan yang jahil! Anggapan yang tidak mendasarkan hak ALLAH.

Allah Pelindung orang-orang yang beriman; Dia mengeluarkan mereka dari kegelapan (kekafiran) kepada cahaya (iman). Dan orang-orang yang kafir, pelindung-pelindungnya ialah syaitan, yang mengeluarkan mereka daripada cahaya kepada kegelapan (kekafiran). Mereka itu adalah penghuni neraka; mereka kekal di dalamnya. (Al Baqarah: 257)

Allah lah pelindung sebenar orang beriman.

Muhasabah diri kita. Apa kita benar benar merasakan Allah sebagai pelindung kita atau sesuatu yang lain. Jika kita merasa terlindung/selamat dari sesuatu selain Allah, ditakuti, perkara itu menjadi TUHAN kita. Nauzubbillah.

YANG KETIGA

Selalu merindukan sesuatu.

Mereka menjawab: "Kami menyembah berhala-berhala dan kami senantiasa tekun menyembahnya." (Asy Syuara:71)

Merindukan sesuatu dan tekun dalam merinduinya juga merupakan salah satu kandungan perkataan illah.
KIta mengambil contoh yang sama yakni duit.

Apabila kita selalu memikirkan tentang duit, dan sentiada berusaha bersungguh sungguh mendapatkannya melalui apa jua cara, maka ini juga dikatakan suatu penyembahan kepada selain dari Allah.

Berapa ramai orang yang selalu mengidamkan duit yang banyak? Mengimpikan untuk memiliki rumah yang mewah? Mengimpikan untuk memiliki segenap kemewahan dunia?

Hati hati pembaca sekalian,...mungkin itulah yang kita sembah. DUIT!

Keluar dari skop duit. Kita lihat pula contoh wanita. Merindui seorang wanita dan berusaha memenuhi kehendaknya. Bukankah ini bentuk penyembahan? Sedangkan kehendak Allah yang lebih utama untuk dipenuhi.

Inilah kandungan illah yang ketiga. Sentiasa merasa rindu dan berusaha memenuhi tuntutan perkara yang dirinduinya.

Sesembahan yang kita tidak sedar. MENSYIRIKKAN ALLAH!

YANG KEEMPAT

Kandungan yang terakhir barang kali ialah mencintai dan cenderung kepada yang dicintainya.

"Dan diantara manusia ada orang-orang yang menyembah tandingan-tandingan selain Allah; mereka mencintainya sebagaimana mereka mencintai Allah. Adapun orang-orang yang beriman amat sangat cintanya kepada Allah. Dan jika seandainya orang-orang yang berbuat zalim itu mengetahui ketika mereka melihat siksa (pada hari kiamat), bahwa kekuatan itu kepunyaan Allah semuanya, dan bahwa Allah amat berat siksaan-Nya (niscaya mereka menyesal)." (Al Baqarah:165)

Sebagai mana yang dinyatakan dalam ayat suci Quran diatas, nyatalah bahawa ada manusia yang mengambil sesuatu untuk dicintai selain dari Allah.

Jika pada zaman Rasulullah SAW, perkara yang di cintai masyarakat jahililiah adalah patung patung berhala.....maka pada hari ini patung patung itu diubah menjadi duit, pangkat, wanita, harta, kekayaan, kemasyhuran.

Persoalan cinta, tidak perlu dihuraikan panjang, kerana pada hemat perantau, ramai yang memahami cinta itu.

Sebagai kesimpulannya perantau ingin mengariskan semua kandungan kandungan perkataan illah;

1. Merasa tenang terhadap sesuatu

2. Merasa dilindungi oleh sesuatu

3. Merindui dan berusaha memenuhi tuntutan yang dirindui

4. Mencintai sesuatu

Orang yang beriman hanya akan merasa tenang apabila dia teringat kepada Allah, merasa dilindungi oleh Allah, sentiasa merindui dan berusaha memenuhi kehendak Allah dan mencintai Allah.

sedangkan orang yang belum beriman/munafiq/kafir pula merasa tenang terhadap sesuatu selain dari Allah, merasa terlindung oleh sesuatu selain Allah, merindui dan memenuhi tuntutan sesuatu selain Allah dan mencintai sesuatu selain Allah.

Apabila kita memahami manifestasi dan kandungan disebalik perkataan illah itu tadi, maka kita akan lebih menghayati kalimah Tauhid yang suci dan agung itu.

TIADA SESEMBAHAN YANG LAYAK DISEMBAH MELAINKAN ALLAH

Inilah manifestasi cinta yang amat tinggi. Hanya meletakan Allah sebagai maksud/matlamat kehidupannya.
Dengan pengertian 4 kandungan perkataan illah itu, boleh lah dikatakan bahawa, kalimah tauhid itu ialah suatu revolusi kepada perhambaan sesama makhluk, pengtuhanan kepada makhluk, penafian kepada segala bentuk pengabdian selain kepada Allah sahaja.

Inilah tauhid yang murni.

Wallahua'alam

sekian, sampai disini sahaja entry kali ini.


Assalamualaikum..selamat beramal

No comments:

Post a Comment